Domain ellenőrzés:

Főoldal

Tel/Fax: +36/46 751-601

Mobil: +36/70 333-4-222

Email: info@naviref.hu

Domain regisztráció
és honlaptárhely

Jelenlegi hely

Domain értékelés

A domain név tulajdonlása jogi szempontból nem vagyoni értékű jog. Előfordulhat, hogy valaki jóhiszeműen beregisztrált nevét valaki más szeretné megszerezni és ezért ajánlatot kér vagy tesz a bejegyzett névre. És ekkor jön a kérdés:

Mennyit érhet egy domain név?

Viszonylag nehéz meghatározni, mert sokak számára egy kézzel foghatatlan dolog, ami érhet több tíz vagy százezer forintot is. Gondoljunk csak bele, szinte ugyan ez a helyzet a festményekkel és régi bútordarabokkal, de régi pénzérménknek is nagy kereslete lehet. Ezért lehet szükség az értékelésre.

Egy értékelés eredménye sok mindentől függ, ezért jobb ennek megállapítását szakemberre bízni az értékelést. Érdemes felbecsültetni azt, vagyis egy értékelést kérni. Az értékelő riportunkat több szempont figyelembe vételével készítjük el, így például számításba kell venni a domain bejegyzésének időtartamát az eddigi látogatók arányát, a weblap tartalmát, hogy milyen helyezést ért el a keresőkben, vagy, hogy mi az, amit elérhet.

Domain értékelés megrendelőjének írásos riportot adunk, melynek egyszeri díja van. Értékelő riportunkat az alábbi szempontok szerint véleményezzük:

  • A vizsgál név életkora,
  • Elhelyezkedése a keresőkben, pagerank
  • Az összetétele, tartalmaz-e kötőjelet, ékezetet.
  • A domainnév hossza,
  • Végződés választása (figyelembe vége az oldal célközönségét)
  • Domain név hangzása, hangsúlya, elértés, félrehallás veszélye

Tehát, ha nem tudod mennyit is ér domain neved, vedd fel velünk a kapcsolatot és kérj egy névre szóló értékelést.

Milyen egy jól megválasztott domain név?

Az egyik legfontosabb szempont a választásban, hogy a választott név tartalmi jelentése kapcsolódjon weboldalunk tartalmához. Törekedjünk arra, hogy domain nevünk (és weboldalunk tartalma is) egyértelműen kifejezze azt amilyen tartalmat találhatunk meg rajta, ezáltal jó eredményeket érhetünk el a domain értékelésnél. Semmiképpen nem érdemes olyan domain nevet választani, amihez hasonlót már valaki beregisztrált, mert megtévesztheti a látogatókat, sőt sűrűbben előfordul ilyenkor az elgépelés veszélye is. Senki sem szeretné, ha egy konkurenciánál kötne ki a cége után érdeklődő látogató, mert véletlen elírta a domain nevet és a konkurens cégnek hasonló a címe. Hasonló problémákat szül, hogy a konkurencia kulcsszavaira sokkal nehezebb optimalizálni a keresési eredményeket, mint egy saját, egyedibb névre, ami legyen akár egy fantázianév is. Az értékelésünk során ezeket a tényezőket is figyelembe vesszük.

További szempont, hogy ne válasszunk túl hosszú nevet, mert nehezebb a megjegyzése. Figyeljünk arra is, hogy ha kötőjel szerepel a nevünkben, akkor érdemes annak kötőjel nélküli változatát is regisztráltatni (aztán átirányítani a kötőjelesre), ugyanis elő szóban nem mindig tudatosul bennünk, hogy a két szó között kötőjel is van.

Figyeljünk a leendő nevünk hangzására is. Mondjuk ki párszor a domain nevet, mondjuk el kollégánknak, ismerősünknek, hogy megértik-e. Előfordulhat fantázia neveknél a félreértés, vagy idegen nyelvekből átvett szavak esetén a hallás utáni leírás is. Ugye ismerős a máshogy írjuk, máshogy ejtjük eset?